top of page
  • David Tome

7 důvodů, proč mít na svatbě dva kameramany

Aneb ve dvou se to lépe táhne...


 


Dva úhly záběrů


Když točíte film, videoklip, nebo reklamu, vždy si můžete vše dokonale připravit. Záběry si s herci rozdělíte do několika záběrů a ve finále je sestříháte do jednotného celku. Svatba ale není předvídatelná a den není nafukovací, aby se dalo něco aranžovat. Navíc výsledné video je spíše dokument ( i když mnohdy zahalen do filmového hávu ), pořád je to dokument, který dobrý kameraman zachytí bez povšimnutí. Díky dvoum úhlům záběrů se v jednu chvíly dá zachytit vše důležité.

Například situace, kterou přikládám ve videu by se točila těžko, bez časového narušení a co HLAVNĚ, muselo by se točit na dvakrát a to by narušovalo kouzlo okamžiku.



U svatby Mari a Martina jsme byli dva. Jedině díky tomu, jsme mohli zaznamenat netradiční předání kytice v jeden moment.




Když se nevěsta a ženich připravují ve stejnou chvíli a nebo jsou každý úplně jinde


Může nastat situace, kdy se ženich musí připravot ve stejný čas jako nevěsta, aby se mohl postarat o uvítání hostů a nebo aby mohl předat kytičky maminkám.

Nebo je od nevěsty vzdálený několik kilometrů a fotogaf a nebo kameraman by přejezdy časově nestíhal.

Samozřejmě se můžou se ženichem záběry dotočit déle, udělat jen pár detailů na zapnutí motýlka, zavázání bot, zapnutí saka, ale už se přece jen trošku vytrácí TO kouzlo. Ženich je také při přípravách obklopen přáteli a rodinou, které mu pomáhají a je krásné mít to zaznamenané. Proto, když jsme dva, můžeme se rozdělit. Jeden natáčí nevěstu a jeden ženicha. Nikdo nikam nepospíchá a vy můžete být v klidu, že máte natočeno vše.



Příchod nevěsty k oltáři


Příchod nevěsty k oltáři je jeden z nejemotivnějších momentů celé svatby. Hlavně pokud si ženichův první pohled necháváte právě na tuto chvíli. Když jsme dva dokážeme zachytit jak první pohled vašeho nastávajícího, tak vaše kroky směřující v těch nádherných šatech uličkou a navíc ještě pohledy vašich nejbližších. Ten okamžik prostě stojí za to uchovat a stojí za to ho uchovat co nejlépe a s jednou kamerou by jsme to zvládli jen těžko.



Co jedny oči přehlédnou, druhé zachytí


Nechci to házet do jednoho pytle, ale neznám kameramana, který by při svatebním dnu dokázal vidět všechny detaily. Právě proto je skvělé, mít dva kameramany. Jeden se může soustředit na nevěstu se ženichem a druhý se mezitím může soustředit na detaily, které můžou být ve výsledku pro novomanžele velmi důležité.



Nám práce ve dvou opravdu vyhovuje. Pomáháme si, aby jsme dospěli k perfektnímu výsledku.


Dáme hlavy dohromady, aneb dvakrát víc nápadů

Další věc, kde dvojka hraje PRIM, je dvojnásobné uvažování o tom JAK, CO a KDE natočit.

To se zejména využije u společných záběrů, kdy se na nějaký čas sled svatebních událostí pozastaví a může se popustit uzda fantazii a kreativitě o něco více.


Když jeden dronuje


Když nám to počasí dovolí, přichází na scénu dron. Právě v momentě, kdy jeden zaznamenává záběry z ptačí perspektivy, přicházíme zatím o detaily z té zemské, což někdy může být opravdu škoda. Mít možnost toho, že jeden nahrává ze vzduchu a druhý zároveň ze země je obrovskou výhodou.


Svatba Terky a Jonáše. Já dronoval, Šárka vše zachytila ze břehu

Když dochází světlo


V podvečer, večer a nebo v noci svatby je již opravdu málo světla a když nemáte moc nasvícené prostředí svatby, může to být pro kameru dosti náročné. U videa totiž neplatí to co u fotografie a je těžší pořídit kvalitní záznam v nekvalitním osvětlení. Často si tedy důležité chvilky musíme přisvítit, takže jeden svítí a druhý natáčí a díky tomu tak i po západu slunce nepřijdete o důležité chvíle.


Tip na závěr, když vybíráte..


Dobrý kameraman, nebo fotograf se nepozná jen podle kvality fotek a videa, ale neméně důležitá je i vzájemná chemie. Nekupujete si totiž jen pěkný výsledek, ale také zážitek, který se vám vybaví vždy, když se na video a fotku podíváte. Proto je důležité sejít se ještě před svatbou a trošku se navzájem oťukat. :)




magic production, svatební video, svatebni kameraman, blog

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s vašimi přáteli.


bottom of page